header

 

wss

left_meteo

left_cam

left_foto

left_map

БългарскиEnglishDeutsch

 

Архитектурно- етнографски комплекс Етър

духът на миналото
чудодейната сила на водата
старите народни обичаи

 

gm12 gm11 gm10

 

АЕК Етър е единственият на Балканския полуостров етнографски музей на открито, създаден през 1964 година от габровеца Лазар Донков. Намира се на 8 км южно от Габрово и заема площ от 7 ха. В музея са разположени 50 обекта: технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение – оригинални чешми, часовникова кула, два каменни моста, църква с килийно училище. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Музеят е създаден чрез реставрация на съществуващи обекти, пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на копия на оригинални сгради. В АЕК Етър се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Представена в естествената си среда и размер, тя показва рационални технически и конструктивни решения, плод на изобретателния ум на балканджията, пренесъл през вековете традицията за използването на водата като двигател.
Етърът е умален вариант на някогашно Габрово. Тук си дават среща талпената къща с двукатата. Занаятчийската чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. В Етъра, както в миналото, занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майсторите и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и др. Ежегодно през септември тук се провежда Международен панаир на народните занаяти, на който си дават среща майстори от различни етнографски райони на страната и чужбина.

Габрово, кв. Етъра, тел: 801839; 801830, 801831
E-mail: etar@stemo.bg; www.etar.org


 

 

copyrights / Uzana - tourism / 2006

 

 

за Узана - Сезони - Биоразнообразие - Пътеки -Писти - Хотели - Паркове - Регион - Проекти - Събития - Галерия - Контакти

znamenca