header

 

wss

left_meteo

left_cam

left_foto

left_map

БългарскиEnglishDeutsch

 

Боженци - живописен кът с полъх от миналото

gm01 gm00

 

Архитектурно-историческият резерват Боженци е разположен по северните склонове на Централна Стара планина на 750 м надморска височина и на 16 км от Габрово. Живописен кът, запазил полъхът на едно отминало време. Съчетал в себе си невероятната природа, колоритното балканско строителство и топлата балканджийска душа. Село Боженци е един от най-живописните архитектурни ансамбли на Възраждането, обявен с неговите стотина къщи за архитектурно-исторически резерват през 1964 година. Това малко селище с близо 600-вековна история съхранява автентичната атмосфера, духа и архитектурата на българското Възраждане.
Според легендата селото е основано от болярката Божана, която намерила подслон тук след превземането на Велико Търново от турците през 1393 г. С нея дошли и близките й. Приел ги Балкана в това закътано и благословено от бога място, дал им вода за пиене, дърво и камък за къщи и зидове, приласкал ги с меки зими и прохладни лета. И селото започнало да пише своята история и да рисува неповторимия си архитектурен облик.
Високите каменни огради, кованите дъбови порти, тесните калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета правят атмосферата неповторима. В Боженци минало и настояще се смесват. Това кара всеки да се почувства в свят на спокойствие, сигурност и красота.

с. Боженци, тел: 804462; 067193/362,363
E-mail: bozhentsy@abv.bg; www.bojenzi.dir.bg


 

 

copyrights / Uzana - tourism / 2006

 

 

за Узана - Сезони - Биоразнообразие - Пътеки -Писти - Хотели - Паркове - Регион - Проекти - Събития - Галерия - Контакти

znamenca