header

 

wss

left_meteo

left_cam

left_foto

left_map

БългарскиEnglishDeutsch

 

Габрово – столица на световния хумор

gm02 gm07 gm04

 

Стратегическото местоположение на град Габрово и близостта му до географския център на страната определят значението му като важен транспортен възел с удобни бързи връзки с летищата, речните и морски пристанища. Транспортът е автомобилен и железопътен. Удобни пътища свързват Габрово с околните общини и градове в Северна и Южна България.
В града се пресичат две от основните национални пътни артерии с важно значение за Европейската пътна мрежа: път Е-85, като част от Транс-европейски транспортен коридор 9 (Хелзинки - Санкт Петербург - Киев - Букурещ - Русе - Велико Търново - Габрово - Димитровград с отклонения към Гърция и Турция) и автомагистрала Хемус София – Варна.

Габрово е географското сърце на България, а ускореният му пулс е резултат на неспокойния дух на неговите граждани – предприемчиви, остроумни, любознателни, пестеливи, изобретателни… Казват, че когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави. Неизчерпаемото ни чувство за хумор и инстинктът ни от нищо да правим нещо са нашата запазена търговска марка пред света. При нас всичко е по-различно от другаде, защото на най-голяма почит е усмивката. Неслучайно на 1 април 1976 г. група учени кръщават откритата от тях планета „Габрово” – столица на хумора и доброто настроение.

Тук много неща се случват за първи път или са единствени. Само при нас има пето годишно време - времето на веселия карнавал. То съвпада с Деня на Габрово, който се чества всяка трета събота от месец май и обединява в себе си множество мероприятия: Международен фестивал на хумора и сатирата, Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Национална среща–наддумване Благолаж, Международен фестивал на комедийния спектакъл, Национален детски фестивал Малкият Смехурко, Детски мини карнавал, Диксиленд парад, Парад на духовите оркестри.

Най-масовият весел празник за габровци и гости остава Карнавалът. Пъстроцветното му шествие преминава по централната градска част, водено от кмета на града, който отрязва опашката на котката – символ на Габрово и повежда веселите, шумни и многоцветни колони. Възникнал на основата на габровската Олелийня, втъкал в себе и европейското влияние чрез маскенбаловете на различните гилдии от 30-те години на 20 век, прекъснат само по време на Втората Световна война и през периода 1990-1997, този празник е възроден през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейската Комисия в България. През 2000 г. Габрово е приет за член на фондацията на европейските карнавални градове с център Амстердам, Холандия.

Карнавалът привлича много участници и гости от страната и чужбина.
Той с думи не може да се опише, с око трябва да се види и през сърцето да се прекара…

Палатът на световното карнавално веселие, емблемата на столицата на смеха безспорно е Домът на хумора и сатирата -уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден на Международния ден на шегата - 1 април през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи. Целта на ДХС е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.
ДХС е истински дворец със своите 10 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, нощно заведение, безплатен паркинг. Той предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции, гостуващи изложби на хумористично изкуство, както и множество забавни атракции – криви огледала, медни чанове, виц-банка, огромни фигури на символа на града – габровската котка с отрязана опашка и др.
Домът притежава собствен фонд „Хумор на народите”, който включва над 52 000 художествени произведения от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката от 173 страни в света. Това дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни авторски и тематични изложби. Сред по-важните изяви на Дома са Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и Националната среща-наддумване “Благолаж”.
Разположен в центъра на Габрово, ДХС посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха: известният герой от българския фолклор Хитър Петър, великият комик Чарли Чаплин, неразделните Дон Кихот и Санчо Панса.

Габрово, ул. „Брянска” 68, п.к. 104
тел: /066/ 807228; 809300; 804945; 807248
факс: /066/ 806989;
E-mail: humorhouse@globcom.net; humorhouse@mail.bg;
http: // www.humorhouse.bg


Габровски правила за поведение в живота

Пестеливият габровец знае от дедите си, че:

» Когато купува сирене, трябва да поиска да му го завият в днешен вестник;
» Когато слага ориз в чорбата, винаги трябва да отделя по десетина зърна за следващия път;
» Когато яде печена риба, трябва да я слага между две филии – на закуска изяжда едната филия, на обяд – рибата, а на вечеря – втората филия;
» Когато се запознава с нови хора, трябва да запомня само имената на онези, от които ще има полза;
» Когато кани гости на вечеря в дома си, предварително трябва да смени крушката с по-слаба;
» Когато кани гости, трябва да е по време на пости;
» Когато кани гости в ресторант, трябва предварително да задраска по-скъпите ястия в менюто;
» Когато отиде с компания в сладкарница, трябва да поръча една лимонада с много чаши;
» Когато му дойдат гости, трябва да ги заведе при съседите, за видят как хубаво посрещат;
» Когато реши да ходи на гости на друг габровец, никога не трябва да го предупреждава, защото рискува да не намери никого в дома му;
» Когато реши да си избира съпруга, тя трябва да е по-слабичка и по-дребна – хем ще заема по-малко място вкъщи, хем с по-евтини детски дрехи ще се облича;
» Когато мине сватбата, габровецът трябва да носи венчалната халка по една седмица той и по една седмица жена му;
» Когато опакова подарък за сватба, габровецът не трябва да махне етикета с цената, а да прибави още една нула към нея;
» Когато е на пазар, габровецът разсъждава така: „Щом ми иска дванайсет лева, значи може да свали на десет. Защо да не падне и на осем, когато му струва шест? Ако му дам четири, като нищо мога да купя това и за два”.
» Габровци не си купуват хладилници, защото не са сигурни, че като затворят вратата, лампичката ще изгасне.


Избрани габровски анекдоти

» Габровец искал да си купи сламена шапка.
Влязъл в магазина и си харесал една.
Колко струва? – попитал той
Петдесет лева.
А защо няма дупки? – заинтересувал се габровецът.
За какво са й дупки? – учудил се продавачът.
За ушите на онова магаре, дето ще даде толкова пари за нея
- отсякъл габровецът и излязъл.


» Габровец и евреин били съдружници и търгували в други градове.
Като се върнали всеки направил отчет за своите разходи.
Тази седмица аз изкарах само с едно яйце – похвалил се евреинът.
Каква е тази разсипия! Така пари не се печелят!
Аз на тръгване лапнах една маслинка и още смуча костилката
– назидателно рекъл габровецът.


» Габровец пита малкия си син :
Сине, помниш ли какво ти подари Дядо Коледа миналата година?
Да, тате! Един бонбон. Виж, още го смуча!
Браво, сине! Хайде сега, извади го да му махнем целофана.


» Габровче моли баща си:
Тате, дай ми пари за тетрадка!
А досега къде си писал?
Върху чина, но го изписах!


» На габровско семейство им дошли гости, но им сервирали само хляб,
а домакинът ги подканял няколко пъти:
Яжте сега само хляба, че после да донесем кокошката!
Изяли гостите хляба и домакинът се провикнал:
Жено, сега донеси кокошката да изкълве трохите!


» Габровец отива при съседа и му казва:
Комшу, имам голям проблем! Дойдоха ми 15 души на гости,
а имаме само 10 стола. Имате ли у вас свободни столове?
Да.
Супер! Ей сега ще ти пратя ония петимата.


» Габровец се бръсне в бръснарски салон.
Желаете ли да ви сложа пудра?
Тя влиза ли в цената на бръсненето?
Разбира се.
Тогава ми я завийте в пликче, да я занеса на жена ми.


 

 

copyrights / Uzana - tourism / 2006

 

 

за Узана - Сезони - Биоразнообразие - Пътеки -Писти - Хотели - Паркове - Регион - Проекти - Събития - Галерия - Контакти

znamenca