header

 

wss

left_meteo

left_cam

left_foto

left_map

БългарскиEnglishDeutsch

 

НП Централен Балкан обхваща най-високите части на Старопланинския масив. Той е вторият по големина от трите национални парка в България и е една от най-големите и ценни защитени територии в Европа. Създаден през 1991 г., с обща площ от 71, 5 х. ха, с основна цел да опази в полза на човечеството неповторимата природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък.

Една трета от територията на парка заемат девет природни резервата - Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя Стена, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна и Стара Река. Знак за високата природозащитна стойност на парка е включването му - заедно с осем от резерватите, в Списъка на представителните защитени територии на ООН. От 2003г. Централен Балкан е член на Европейската мрежа защитени територии PAN Parks, като призна-ние за запазена дива природа и добро управление.

Маркирани и добре поддържани пешеходни туристически маршрути отвеждат сред дивия свят. Популярен сред любителите на пешеходния туризъм, Централен Балкан предлага и маршрути, подходящи за езда, планински велосипедизъм, фотолов, наблюдение на птици, растения и едри бозайници, места за екстремни спортове.

За отмора и възстановяване са изградени чешми, места за отдих, бивакуване, палене на огън, погледни площадки. Подслон предоставят 20 хижи, 4 ведомствени бази и 3 туристически заслона. Информация на входовете в парка и резерватите помага да се научи повече и запознава с правилата за поведение. Специализирани маршрути насочват посетителите към опознаване богатствата на парка чрез вълнуващи преживявания.

Предпочитани и търсени са изградените екопътеки, осигуряващи достъп до природните атракции в парка. Сред тях са екопътеките Бяла река (Калофер) и Видимско пръскало (Априлци), интерпретираните маршрути Бабско пръскало (с. Тъжа), Беклемето – Орлово Гнездо, По пътя на еделвайса (с. Чифлик), Достъпна среда Беклемето, Водните дупки (Априлци), По стъпките на балканджиите (Априлци), Царичина (с. Рибарица).


 

 

copyrights / Uzana - tourism / 2006

 

 

за Узана - Сезони - Биоразнообразие - Пътеки -Писти - Хотели - Паркове - Регион - Проекти - Събития - Галерия - Контакти

znamenca